Frequently Asked Questions

Veelgestelde vragen over Koolzaadolie

Over onze koolzaadolie valt veel te vertellen. Over het gebruik en de bijzondere productkwaliteit van Hollands Goud koolzaadolie hebben wij voor u de belangrijkste informatie verzameld. Staat uw vraag er niet bij? Stuur hem in via ons contactformulier en wij geven u graag het antwoord.

Gebruik

Waarvoor kan ik de koolzaadolie van Hollands Goud gebruiken?

Met ons assortiment bieden wij u onbegrensde gebruiksmogelijkheden. De variant PUUR is om het zo te zeggen het allround talent en kan zowel voor koude als voor warme gerechten gebruikt worden. De variant BAK & BRAAD is dankzij het hoge aandeel van enkelvoudig onverzadigde oliezuren, zeer hoog verhitbaar en daarom de ideale partner bij braden, wokken en frituren.

Koolzaadolie is ook een gezonde variant voor cholesterolbewuste en lactosevrije bakrecepten. Gebak dat is gebakken met Hollands Goud PUUR is bijzonder sappig en blijft tegelijkertijd langer vers. Vervang gewoonweg 100 g boter door 80 g olie.

Wilt u meer overheerlijke ideeën? Kijk eens rond bij onze recepten met koolzaadolie.

Waarom kan de koudgeperste olie van Hollands Goud ook gebruikt worden voor braden?

Onze variant BAK & BRAAD is gemaakt van een speciaal, HO (High Oleic) koolzaad met een hoog aandeel aan hittestabiele vetzuren. De olie van deze koolzaadsoort heeft een langere houdbaarheid bij hoge temperaturen en een lager gehalte aan transvetzuren. Tevens is er een emulgator aan toegevoegd die voorkomt dat de olie spat.

Wat is high oleic olie?

Niet iedere plantaardige olie is geschikt om te braden of te frituren. Hollands Goud BAK & BRAAD wordt geperst uit een speciaal HO (high oleic) koolzaadras, met een gewijzigd vetzuur profiel. De olie van deze koolzaadsoort heeft een langere houdbaarheid bij hoge temperaturen en een lager gehalte aan transvetzuren door verwarmen. Het kan daardoor zeer hoog en lang verhit worden en is daarmee bijzonder geschikt voor bakken en braden.

Kan ik bij het bakken van cake, taarten of brood de boter vervangen door koolzaadolie?

Jazeker! Koolzaadolie is een gezonde variant voor cholesterolbewuste en lactosevrije bakrecepten. Gebak dat is gebakken met Hollands Goud PUUR is bijzonder sappig en blijft tegelijkertijd langer vers. Vervang gewoonweg 100 g boter door 80 g olie.

Hoe kan ik koolzaadolie het beste bewaren?

Wij adviseren onze koolzaadolie bij kamertemperatuur te bewaren en direct zonlicht te vermijden.

Gezondheid

Wat is de meest gezonde olie die ik kan gebruiken?

Vraag het 10 mensen en ze zullen u allemaal een ander antwoord geven. Feit is, dat koolzaadolie een uitstekende keuze is als u bewust wilt leven. Koolzaadolie heeft in vergelijking met olijfolie en zonnebloemolie het laagste aandeel verzadigde vetzuren. Het is van nature rijk aan Omega 3- en Omega 6-vetzuren en vitamine E.

Niet alle soorten en merken (koolzaad)olie zijn geschikt voor langdurige verhitting. Hollands Goud BAK & BRAAD kunt u echter met een gerust hart gebruiken om te verhitten. Dat komt, omdat onze variant BAK & BRAAD wordt samengesteld uit speciaal daarvoor geteeld koolzaad, waardoor de olie een hoog percentage hittebestendig onverzadigde vetzuren (high-oleic of hoog oleine) bevat. Het kan daardoor zeer hoog en lang verhit worden.

Bekijk hier de grafiek ‘Waarom koolzaadolie?

Past koolzaadolie in een vegan menu?

Nou en of! Hollands Goud koolzaadolie is 100% zuiver plantaardig en lactosevrij. De plantaardige olie wordt gewonnen uit de zaden van koolzaad (Brassica napus) en is van nature rijk aan Omega 3 en Omega 6 vetzuren, iets dat goed past bij een veganistische leefstijl. Klik hier voor meer informatie over de gezonde eigenschappen van Hollands Goud.

Productieproces

Wat wordt er bedoeld met koude persing?

Koude persing betekent dat het oliezaad zonder voorverwarming in de pers terecht komt. Weliswaar ontstaat er in de pers wrijvingswarmte die tot 90°C stijgen kan. Wij hebben een hogere claim en koelen daarom onze schroefpersen. Zo wordt een lagere en mildere perstemperatuur van maximaal 40°C bereikt, waarbij geen verontreinigende bijkomende stoffen kunnen ontstaan en de koolzaadolie daardoor bijzonder zuiver blijft.

Waarom wordt de koolzaadolie van Hollands Goud in heldere flessen in plaats van in donkere flessen afgevuld?

Onze koolzaadolie is dankzij het gepatenteerde productieproces zeer zuiver en is daardoor op een natuurlijke manier beschermd tegen licht en oxidatie. De goudgele kleur is een teken van bijzondere zuiverheid – een kwaliteitskenmerk, dat wij niet achter donker glas willen verbergen.